De aller fleste vil i løpet av livet, en eller flere ganger, kjøpe eller selge en bolig, noe som gjør at markedet for eiendomsmeglere er stort. Kjøp og salg av bolig er også den største enkeltinvesteringen de fleste gjør, så en slik situasjon er det viktig at transaksjonen skjer på en optimal måte slik at både kjøper og selger blir fornøyd. Mange eiendomsmeglere vil si at de ivaretar folks livsformue. Hvordan du kan bli en av dem, skal vi prøve å fortelle deg her.
Utdanning/krav
Kravene til å kunne operere som eiendomsmegler har kravene, heldigvis for forbrukerne, blitt skjerpet kraftig de siste årene. Før kunne i prinsippet hvem som helst ansatt i et meglerfirma foreta kompliserte transaksjoner på vegne av sine klienter uten noen formell utdannelse. Det er det slutt på nå, og i 2007 fastslo stortinget at kun dem som har eiendomsmeglerutdanning eller universitetsutdanning i jus kan få rett til å benytte tittelen eiendomsmegler. Man må også etter endt utdanning ha godkjent praksis. Som eiendomsmegler har man mulighet til å være ansvarlig megler for eiendomsmegleroppdrag, være fagansvarlig ved et eiendomsmeglingsforetak eller starte din egen virksomhet som eiendomsmegler. Man jobber i henhold til Lov om Eiendomsmegling (også kalt eiendomsmeglerloven).
En bachelor i eiendomsmegling kan du få ved flere utdanningsinstitusjoner i Norge. Av offentlige skoler er det per nå Universitetet i Nordland samt Høgskolene i Innlandet, Telemark og BI som tilbyr graden. Man kan også ta graden ved BI i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Varighet på en bachelorgrad er normalt 3 år og det kreves kun generell studiekompetanse for å komme inn på studiet. Velger man å gå veien via jusstudiet kan dette tas ved veldig mange skoler i Norge.
Som eiendomsmegler kreves det også gjerne at man er en omgjengelig person. Det er viktig å kunne skape tillit og man bør like å snakke med mennesker. God kontroll på lover og regler er en selvfølge og ettersom eiendomsmegling er en jobb med mye administrativt arbeid bør man gjerne også være en strukturert person som liker å jobbe systematisk. En eiendomsmegler er heller ikke en åtte til fire jobb, så man bør være forberedt på lange dager og også ha en livssituasjon som tillater dette. De fleste visninger er jo gjerne i helger og på kveldene, så dette er noe man må ta med i beregningen om man velger å gå for denne utdannelsen.
Lønn
I forhold til lønninger så er det mange som trekkes mot bransjen etter å ha lest om skyhøye lønninger og gode provisjoner. Det gjelder nok mindretallet, men gjennomsnittslønningen til en eiendomsmegler i 2012 lå i følge SSB likevel på 669.600,- som er godt over gjennomsnittslønnen i Norge. Som nevnt over er det likevel viktig å være beredt at dette også krever sitt av tidsbruk og kunnskaper, for i eiendomsmeglerbransjen får man betalt etter innsats og resultater.
Publisert: 19.mars - 2014