Hvordan koke egg

Å koke egg skulle man kanskje tro var den enkleste ting i verden, men de som har prøvd vet at det ikke nødvendigvis er tilfelle og det gjelder ikke bare for amatørene. Hvor mange har ikke vært på hoteller hvor krukken med bløtkokte egg er alt annet enn bløte og de harde er mer grønne enn gule? Gjennom noen tips skal vi prøve å gjøre deg til enn egg-kunstner i hjemmet.

 

Huskeregler for perfekte egg

1. Bruk tempererte egg

  • Egg eldes saktere i kjøleskap, men et kjent problem når man skal tilberede egg er at de sprekker under koking. For å forhindre dette kan eggene tas ut og gjerne stå noen timer i romtemperatur før koking. Dette gjør det også lettere å skrelle egget i etterkant.

2. Ikke prikk

  • Mange har lært at man skal stikke et lite hull i den butte enden på egget for å frigjøre oksygen som kan skape trykk og knuste egg under kokingen. Forskning (fra dem som driver med eggforskning) viser derimot at dette skaper små fraksjoner i skallet som heller gir motsatt resultat.

3. Bruk kaldt vann

  • Legg eggene i kaldt vann når du skal koke dem. De vil da gradvis venne seg til temperaturøkningen, noe som igjen vil redusere risikoen for at de sprekker. Det som er viktig om man bruker kaldt vann er at man regner koketid (se under) fra vannet har begynt å fosskoke.

4. Kutt ut salt

  • Salt i kokevannet gjør at egget ikke flyter så mye ut om det skulle sprekke, men det øker også kokepunktet med 2 grader noe som kan gjøre eggehviten gummiaktig. Ønsker du likevel å begrense «skaden» om et egg sprekker (noe det selvfølgelig ikke gjør om du følger alle tipsene her) så kan du bruke eddik framfor salt. Saltet kan du eventuelt spare til egget skal spises.

5. Bruk mer kaldt vann

  • Om du skal spise egget rett etter koking er ikke dette nødvendig, men om det drøyer før bruk så bør egget legges i kaldt vann for å forhindre at det fortsetter å koke på innsiden. Det samme gjelder for hardkokte egg som skal skrelles helt.

6. For bløtt?

  • Dersom du åpnet et egg som er for bløtt for din smak, sett på «lokket» igjen og la det stå noen minutter.

 

Koketider

Bløtkokte egg

  • 1.min: Så vidt stivnet eggehvite og rennende plomme
  • 1,5 min: Litt fastere hvite, fortsatt rennende plomme
  • 2. min: Enda fastere hvite, litt fastere plomme
  • 3.min: Smilende egg med stivnet plomme i kantene

Hardkokte egg

  • 6.min: Egg med nesten fast (litt smøraktig) plomme
  • 9.min: Egg med hard lysegul plomme

 

Dersom eggene kommer rett fra kjøleskapet bør det legges til 1.min på koketidene som gjelder for romtempererte egg.
Ønsker du å sette litt farge på tilværelsene så er eggeskallet porøst og tar derfor veldig enkelt til seg farge. Bruker du konditorfarge i kokevannet vil egget få samme farge, men man kan også bruke mer «naturlige ingredienser» som f.eks. rødbet lake for røde/lilla egg, det ytterste skallet på løken eller gurkemeie for gule egg og spinatblader for grønne egg.

Lykke til!

5/5 - (1 vote)
Publisert: